BOOKING
LUB
Oprócz wyspy Krk i sąsiadującej wyspy Prvić, wyspa jest ostatnim siedliskiem Sępa Płowego w Chorwacji. Miejscowość Beli oferuje eko-badawcze centrum ochrony przyrody zwane “Caput insulae”. Centrum angażuje się w ochronę ptaków zagrożonych wyginięciem. Dzięki staraniom i działalności centrum udało się siedliskom sępów stworzyc rezerwat ornotologiczny. Istnieją dwa takie rezerwaty, oba po wschodniej stronie wyspy Cres.

Ptaki drapieżne z poczuciem rodziny

Sępy Płowe są ptakami drapieżnymi należącymi do grupy jastrzębiowatych. Oznacza to, że większośći żerują na dużych martwych zwierzętach, zazwyczaj na martwych owcach. Ich dzioby są wygięte tak by łatwo spożywać mięso, ale stopy płaskie i pazury nie wygięte, co powoduje, że nie mogą polować na zdobycz. Są to jedne z największych ptaków latających, dorasta od 93 do 110 cm wysokości i waży od 7 do 12 kg, a rozpiętość skrzydeł sięga od 235 do 290 cm.

Sępy płowe są łagodnymi partnerami – po wyborze partnera pozostają z nim do końca życia. Żyją w koloniach od 2,3 do 5 par, także do około 100 z nich żyje i pożywia się razem.

Podczas godów, pary spędzają prawie cały czas razem w małżenskich lotach, które na wyspie Cres zaczynają się w pażdzierniku. Można zobaczyć jak latają jeden nad drugim lub jeden obok drugiego.

Swoje gniazda budują wysoko na klifach z widokiem na morze z gałęzi i suchej trawy. Kiedy potomstwo przychodzi na świat, to wypełniają wnętrze gniazda nowymi, miękkimi piórami. Samica składa tylko jedno jajo w roku i razem z partnerem przez ostanie dwa mięsiące przed narodzeniem maleństwa razem wysiadują jajo oczekując jego wyklucia. Partnerzy po wykluciu razem karmią piskle w gnieździe prawie do 4 miesięcy. Po 3 miesiącach maluch zaczyna swoje pierwsze loty, zazwyczaj do pierwszej skały i z powrotem. Po zakończeniu jego lekcji “latania”, które może trwać od 2-3 miesięcy , młode sępy płowe są gotowe podbić niebo, ale stale pod czujnym okiem rodziców, którzy uczą ich jak wykorzystywać prądy powietrzne i znaleźć pożywienie.

Migracja zwyspy Cres do Afryki i z powrotem

W pierwszym roku życia, zwykle w sierpniu lub we wrześniu, młode sępy płowe wyruszą na pięcioletnią wędrówkę. Sępy płowe migrują z wyspy Cres przez Europe, Azję i Afrykę. Jeden został nawet zanotowany w Czadzie w Afryce miejsca oddalonego 4000km! Kiedy osiągną dojrzałość płciową po upływie 5 lat wracają na wyspę Cres w celu rozmnożenia. Niestety tylko kilka z nich rzeczywiscie powraca, ponieważ śmiertelność podczas migracji jest bardzo wysoka. Tylko 4-5 z 40-50 udaje się powrócić do swojego rodzinnego gniazda, założyc rodzinę i kontynuować swoje życie na wyspie Cres.

“Caput insulae” Centrum posiada szpital dla zatrutych, rannych i młodych sępów, które często kończą w morzu podczas swoich próbnych lotów. Opiekują się nimi do czasu kiedy są zdolne do powrotu do natury.
Labirynt Tramuntana, Belej, jest dobrze zaprojektowanym i zorganizowanym idealnym miejscem do nauki o przyrodzie. Według jednego z największych ekspertów labiryntów , pisarza i historyka Hermana Kerna, nigdy nie zgubisz się w labiryncie, możesz jedynie się w nim znaleźć; nie znajdziesz tam Minotaura, lecz samego siebie.