BOOKING
ALI

Beloglavi jastrebi na Hrvaškem

Otok Cres, je s Krkom in bližnjim Prvićem zadnje prebivališče beloglavih jastrebov na Hrvaškem. V kraju Beli se nahaja ekološko-raziskovalni center za zaščito narave „Caput insulae“. Center se ukvarja z zaščito te zelo ogrožene vrste ptic, ki jim grozi izumrtje. Vloženi napori v delovanje Centra so se jim obrestovali in uspeli so razglasiti prebivališča beloglavih jastrebov na otoku Cresu razglasiti za ornitološke rezervate, in sicer obstajata dva taka rezervata, oba na vzhodni strani otoka Cresa.

Ptice roparice z občutkom za družino

Beloglavi jastrebi so ptice ujede, ki spadajo v skupino mrhovinarjev. To pomeni, da se prehranjujejo večinoma s trupli mrtvih živali, na Cresu so to ponavadi poginule ovce. Zaradi zavitega kljuna lahko jedo meso, njihova stopala pa so ravna in krempljev nimajo zakrivljenih, zato plena ne morejo loviti. So med največjimi letečimi pticami, saj zrastejo od 93 do 110 cm v višino in dosežejo od 7 do 12 kg teže, razpon kril je med 235 in 290 cm.

Jastrebi so nežni partnerji; ko si izberejo svojega partnerja, ostanejo z njim do konca življenja. Živijo v kolonijah s po 2,3 ali 5 pari, pa tudi do sto ali več in gnezdijo, se hranijo ter počivajo skupaj.

V paritvenem času pari vedno preživljajo čas skupaj, v t.i. svatbenih letih. Na otoku Cresu se čas svatbenih letov prične v mesecu oktobru in takrat lahko vidite ptice, kako letijo ena nad drugo ali ena ob drugi.
 
Gnezda gradijo na pečinah nad morjem iz vej, suhe trave in volne. Ko se izležejo mladiči, obložijo notranjost z mehkim puhom. Samička zvali eno samo jajce na leto, na njem pa sedita oba starša in po dveh mesecih se izleže tako pričakovani ptiček. Ptiček ostane v gnezdu skoraj 4 mesece in ves ta čas zanj pozorno skrbijo njegovi starši. Po 3 mesecih prične ptiček s prvimi leti, običajno do prve stene in nazaj. Po zaključeni „šoli letenja“, ki traja od 2 do 3 mesece, pod budnim očesom staršev, ki jih učijo kako uporabiti zračne tokove in kako poiskati hrano, so mladi jastrebi pripravljeni za osvajanje nebeških višin.

Migracije iz Cresa, v Afriko in nazaj

V svojem prvem letu življenja, ponavadi avgusta ali septembra, se mladi jastrebi odpravijo na petletno potepanje. Beloglavi jastrebi se s Cresa selijo po Evropi, Aziji in Afriki. Enega so zasledili celo v 4000 km oddaljenem Čadu v Afriki! Po petih letih, ko spolno dozorijo, se vračajo na Cres, kjer se razmnožujejo. Na žalost se jih vrne samo manjše število, ker je stopnja umrljivosti med selitvami zelo velika. Od 40-50 jastrebov, ki se jih letno izleže, se jih samo 4 - 5 uspe vrniti v rodno gnezdo, da bi si zdaj tudi oni tu ustvarili družino in nadaljevali z življenjem na otoku Cresu.

Center „Caput insulae“ s prostori v Belem ima okrevališče za zastrupljene, poškodovane in mlade jastrebe, ki pogosto med poskusnimi poleti končajo v morju, tu pa za njih skrbijo dokler jih ponovno ne izpustijo v naravo. Labirinti Tramuntane, Belej, lepo zamišljeni in urejeni, so odličen kraj za spoznavanje narave. Po besedah enega največjih poznavalcev in pisateljev o labirintih, zgodovinarja Hermana Kerna, se v labirintu ne boš izgubil, v njem se boš našel, v labirintu ne boš srečal Minotavra, v labirintu boš srečal samega sebe.