BOOKING
OF

De tuimelaar in het dolfijnenreservaat op Lošinj

De westkant van de archipel van Lošinj is een natuurlijk habitat van de dolfijn. Er leven er ongeveer 100.

Bezoek ecocentrum Blue World - goedkeuring van een dolfijn!

Hoewel dat veel lijkt en je deze geliefde dieren van de zee vaak kunt zien in de zee bij Lošinj, zijn ze toch een bedreigde diersoort in de Adriatische zee. Daarom is „Plavi svijet“ (Blauwe Wereld) opgericht. Het heeft een wetenschappelijk onderzoeksprogramma, een educatief programma en een programma voor de bescherming van de dolfijn. Er wordt informatie verzameld over het leven van bedreigde diersoorten in zee, niet alleen van de dolfijn, maar ook van de andere zoogdieren in zee, zoals de zeeschildpad. Een paar jaar geleden ging het project van start dat als doel heeft de populatie, genetica, akoestiek en het habitat van de tuimelaar-dolfijn in de Adriatische zee te onderzoeken.

De dolfijn hoort in de familie van de cetacae (de walvisfamilie) en heeft een hydrodynamische lichaamsvorm met een donkerblauwe tot grijze kleur op de rug, lichtgrijs aan de zijkant en wit op de buik. Dolfijnen worden 2-4 lang, 100-150 kg zwaar. In de Adria worden de exemplaren meestal 3 m lang en ze leven ongeveer 30 jaar.
Ze leven in groepen van 3-4 exemplaren, maar je kunt ze ook tegenkomen in groepen van 30 stuks, hoewel dat niet vaak gebeurt. De dolfijn om om de 4-5 minuten naar boven komen om even naar adem te happen. Daarna duiken ze onder om naar voedsel te zoeken.
 
Dolfijnen worden pas in hun tiende levensjaar geslachtsrijp. Ze vermenigvuldigen zich om de 3-5 jaar en hebben heel weinig jongen. Vanwege deze zwakke nataliteit is de dolfijn kwetsbaar, want na een verlies kan de populatie zich niet zomaar vernieuwen. Het wijfje draagt het jong 12 maanden, dat daarna nog 3-5 jaar met haar blijft leven. Daarna scheidt het jong zich af en gaat op in een klein groepje jonge dolfijnen. Deze groepjes zijn het meest speels en nieuwsgierig en ze naderen vaak een boot om er dan allerlei fratsen uit te halen.

De dolfijn jaagt in een groep op scholen vis, zoals zeesnoeken, barbelen en zeebrasems voor de jacht, maar ook in het dagelijkse leven communiceren ze met behulp van echolocatie, geluiden van een hoge frequentie, waarmee ze hun buit zoeken en grijpen. Ook vormen ze daarmee een soort akoestische kaart van hun omgeving.

Interessant is dat dolfijnen slapen. Dat doen ze met één hersenhelft. De andere waakt. Ze houden een oogje open en blijven in groepen. Ze verblijven immers in de open zee en daar kan altijd ergens gevaar opduiken.

Als je wilt helpen bij de bescherming van de dolfijn, kun je je als vrijwilliger aanmelden, maar je kunt ook je eigen dolfijn adopteren.

Als je een boottochtje maakt vanuit onze campings (Čikat, Bijar, Baldarin en Slatina) lacht misschien ook jou het geluk toe en zie je een dolfijn in zee.

Voor meer informatie over de tuimelaars in onze wateren, bezoek www.plavi-svijet.org.